Pasi Conectare la Internet

De-a lungul timpului, datorita faptului ca lucrez in IT, dar si a experientei ca administrator de retea in caminelor 5 Hasdeu, Economica al UBB, am primit multe sesizari legate de imposibilitatea de conectare a unui PC(laptop) la Internet. De cele mai multe ori nu erau probleme efective cu reteaua, ci exista un oarecare confort in parcurgerea unor pasi esentiali. Pentru a eficientiza procesul am scris mai jos cateva detalii si momentul in care se impune interventia administratorului.

Pentru a stii efectiv problema in cazul in care nu se reusete conexiunea, trebuie parcursi pasii de mai jos astfel: cu PCs(laptopuri) diferite, cu cabluri diferite(ATENTIE: utilizati cabluri de buna calitate, cablul nu trebuie sa se miste in laptop), in prize diferite. Astfel, in cazul in care dupa mai multe incercari nu se reuseste trebuie sa se apeleze la cineva specializat(la un administrator, sounandu-i efectiv starea/contaxtul in care te afli). Daca utilizezi un router, trebuie sa il scoatem din ecuatie momentan, asa ca urmeaza pasii doar cu PC/laptopul si cablul de retea.

Exista 3 stari:
internet_states

(1) Connected. Internet Connection available (cu conexiunea fizica intre PC si priza, cu net)
(2) Connected. No Internet connection (cu conexiunea fizica intre PC si priza, fara net)
(3) No cable plugged (fara conexiunea fizica intre PC si priza)

 1. Daca (1) se verifica, atunci exista conexiune la internet. Insa, daca nu functioneaza paginile web, probabil sunt lucrari de mentenanta. Nu e nevoie sa parcurgi pasii de mai jos. Trebuie anuntat administratorul, insa de cele mai multe ori se stie de aceste lucrari.
 2. Daca (3) se verifica, atunci nu se poate realiza conexiunea fizica. Probleme: cablul de net deteriorat, port laptop enthernet defect, cablul de internet nu e conectat la laptop sau la priza de internet.
  Connection
 3. Daca (2) se verifica, atunci trebuie parcursi urmatorii pasi pentru a afla problema:
 • Deconecteaza-te de la wifi(eventual inchide wifi-ul).
 • Inchide orice fel de programe pentru retea: DIGI mobil, Vodafone Mobile Broadband, mHotspot, hamachi, etc.
 • Verifica conexiunea fizica intre PC si priza de internet
 • Parcurge pasii de aici
 • Restart PC
 • Verifica ip-ul: dublu click pe icoana din starea (2)  -> Details -> IPv4 Address
 • Daca ip-ul incepe cu 172…, atunci ar trebui ca internetul sa functioneze (ne aflam in starea (1)).
 • Daca ip-ul incepe cu 192…., atunci refa pasii descrisi aici. De asemenea, poate exista un router gresit configurat in retea de la care primesti ip.
 • Daca ip-ul incepe cu 162…., cel mai probabil exista o problema care poate fi rezolvata doar de administrator

Sper sa ajute acesti pasi. 😉

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *