Atitudinea la un inverviu de angajare din postura de candidat

De-a lungul carierei mele, de doar 3 ani, am participat la cateva interviuri de angajare, toate pentru postul de programator in diferse companii clujene.
Toate aceste interviuri au avut loc ca urmare a recrutarilor facute de companii specializate, intentia mea nu era sa imi caut alt job, exceptand primul.
Am hotarat sa scriu un articol in acest sens, in speranta ca va ajuta candidatii si in acelasi timp chiar si companiile intr-o relationare mai buna in cadrul acestora.

In primele interviuri(2,3) pe care le-am dat nu am avut o prestatie prea stralucita, in sensul ca eram asemenea unui robot, invatam inainte de interviu, iar la interviu incercam sa raspund cat mai corect intrebarilor tehnice puse de reprezentantii companiilor.

Ca urmare, am inceput sa experinmentez diferite atitudini, ajungand sa imi fac o concluzie legata de ceea ce inseamna un interviu.
– Nu invata inainte de interviu. Se presupune ca esti destul de pregatit sa raspunzi anumitor intrebari, nu foarte grele, de obicei aceleasi.
– Nu primi interviul ca si un test. Desigur, tu trebuie sa le demonstrezi ca esti in stare sa ocupi postul, insa prin intrebarile puse de ei, dar in acelasi timp si ei trebuie sa iti demonstreze ca ceea ce ofera ca si companie(din toate punctiele de vedere) este ceea ce doresti tu.
– Dialogul in cadrul interviului trebuie sa aiba un caractez dual. Astfel, pune si tu intrebari, despre companie, despre beneficii. FOARTE IMPORTANT: pune intrebari tehnice celor care iti pun intrebari tehnice, astfel iti faci o parere despre calitatea si profesionalismul tehnic din companie.
– Sa nu ai un caracter umil, pana la urma, de cele mai multe ori, ei au nevoie mai mare de oameni, decat tu de alt job. Discuta de pe aceeasi pozitie cu cei cu care interactionezi.
– Incearca sa surprinzi, ofera intrebari(tricky – gen OCPJP) la care ei nu s-ar astepta sa le primeasca de la un intervievat. Ca si experienta, la un interviu am pus o intrebare, dintre toti cei prezenti nimeni nu a reusit sa raspunda la ea. Le-am dat timp 5min, nu au reusit, am lasat impresa buna.
– Cere raspunsuri clare la intrebarile la care nu stii raspunsul. Recent, am fost la un interviu, la care cei prezenti erau relativ aroganti, din diferite cauze nu doreau sa imi ofere raspunsuri, insa se vedea clar ca nu erau siguri pe intrebari, probabil le-au primit de undeva, “asa o fi procedura”.
– Si cei care intervieveaza gresesc. Tot o experienta in acest sens, am “reusit”, “din pacate”, sa il incurc pe domnul care imi lua interviu. Mi-a adresat o intrebare, i-am raspuns, insa nu era de acord. La un moment dat nu a mai dorit sa discutam pe tema aceea, desi ii explicasem teoria, probabil si-a dat seama ca aveam dreptate si, totusi, a dorit sa incheiem. Nici macar nu i-am adresat eu vreo intrebare care sa il puna in incurcatura.

Eu am inceput sa aplic aceste concluzii. Rezultatele au aparut imediat.
Important esta sa te implici in interviu, sa ceri informatii, sa oferi informatii de pe acelasi nivel cu cei care te vor.
Sper sa ajute aceste cuvinte, daca ai intrebari nu ezita sa ma contactezi.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *